Een middagje op stap met Thea

Even een korte introductie van onszelf: wij zijn een studentenhuis in het centrum van Groningen en wonen met 8 meisjes. Wij willen graag ons steentje bijdragen op maatschappelijk vlak in Groningen en daardoor zijn wij in contact gebracht met oma Thea. Elke donderdagmiddag gaan twee van ons bij haar langs en nemen we haar even lekker mee de stad in. Graag laten we jullie zien hoe zo’n middag eruitziet!

Het begint eigenlijk al op dinsdag of woensdag. Meerderen van ons worden dan gebeld door Thea, met de vraag of donderdagmiddag nog doorgaat. “Natuurlijk Thea”, zeggen wij dan. De donderdagmiddag staat voor ons altijd vast en wordt per week afgewisseld door twee meisjes. Niet alleen Thea kijkt uit naar deze middag, ook wij. Het is goed dat elke week twee anderen gaan, hierdoor blijft het enthousiasme hoog en vindt iedereen het leuk om Thea weer een fijne middag te bezorgen. 

Rond 16:00 uur doet Thea de deur voor ons open en straalt ze alweer helemaal als ze ons ziet. Vaak geeft ze aan dat het goed met haar gaat, ondanks haar kwaaltjes. Tijd om te klagen is er niet, want we trekken de jas aan en halen de rolstoel voor haar op. We vragen wat ze vandaag wilt doen: het antwoord is bijna altijd dat ze even ergens lekker koffie wilt drinken met een cheesecake erbij en dan nog eventjes naar wat winkels. Nou, dat is geen probleem voor ons. 

Tijdens onze wandeling richting de stad praten we Thea bij over wat we allemaal hebben meegemaakt de afgelopen week. Ook al hoort Thea het soms niet allemaal even goed, ze is altijd erg geïnteresseerd en benieuwd naar onze verhalen. En ze vindt het geweldig om de verhalen over de feestjes, de studie uurtjes in de UB en de laatste roddels te horen. Natuurlijk praat ze ons ook bij over wat zij de afgelopen week heeft gedaan. En maar herhalen hoe fijn ze het vindt dat ze weer naar buiten kan met ons. 

Thea’s vaste stekkie om een koffie te drinken, is bij Lavazza. Wij vinden het leuk om haar mee te nemen naar nieuwe plekjes. De Doppio, Bakkerij Blanche en de Sigaar worden hierbij zeker niet overgeslagen. Tijdens deze koffietjes wordt er door Thea veel gesproken over Maastricht, waar ze vandaan komt. Ze vertelt honderduit over haar jeugd, de verhuizing naar het hoge Noorden voor het werk van haar man en haar kind. Tijdens deze verhalen bloeit ze altijd helemaal op en het is te merken dat ze het fijn vindt om erover te praten. 

Nadat de cappuccino’s en de cheesecake in de buik zitten, is het tijd om de wandeling door de stad te vervolgen. Vaak heeft Thea nog wel een missie, zoals een nieuwe pyjama kopen of toch even zoeken naar een leuke nieuwe trui. Thea is wat dat betreft erg duidelijk en het is fijn om de winkels af te gaan. Glitterbroek, panterprint of toch gewoon een basic outfit, het kan allemaal bij Thea. En ondertussen blijft ze maar herhalen hoe fijn ze het vindt om naar buiten te gaan en dat ze het zo gezellig vindt. Hartverwarmend is dat!!! 

Onderweg naar huis lopen we nog eventjes langs de Coop, waar de bekende melkbroodjes worden ingeslagen. Dit kan natuurlijk niet vergeten worden, want deze broodjes zijn wel favoriet van Thea.

Eenmaal thuis aangekomen, zorgen we ervoor dat Thea zich goed voelt en nemen we de volgende week nog door. We maken een nieuwe afspraak en zij schrijft met hoofdletters in haar agenda op de donderdag: DAMES 16:00 uur. Dames, omdat al die namen van de 8 meisjes onthouden toch wel veel is. We hangen haar sleutel weer aan het haakje, zwaaien nog naar haar en kijken nu alweer uit naar volgende week. Daaaag Thea, doei he, doei he! Tot volgende week! 

Wil jullie huis ook iets betekenen voor een senior?